">Pravila i igralište - Košarkaški klub Samobor

Pravila i igralište

Nastanak

Košarka je ekipni sport s loptom kod kojeg se natječu dvije momčadi sa pet igrača na svakoj strani. Cilj igre je ostvariti što više bodova postizanjem „koša“ tj. ubacivanjem lopte kroz obruč koša pod uvjetom da je lopta kroz obruč prošla odozgo. Košarku je izmislio Kanađanin James A. Naismith (1861. – 1939.), nastavnik tjelesnog odgoja na koledžu u Springfieldu (Massachusetts, SAD) u namjeri da svom školskom ragbi timu omogući trening u dvorani za vrijeme zimskih mjeseci. U prosincu 1891. godine sa svojim studentima je demonstrirao novu igru u Springfieldu, a igra je dobila ime basketball. Otada se basketball naglo širio u SAD.

Godine 1934. košarka je uvrštena u obavezni program Olimpijskih igara, pa je 1936. održan olimpijski turnir uz sudjelovanje 13 nacionalnih reprezentacija. Iste je godine u FIBA-u (Međunarodni košarkaški amaterski savez – Federation Internationale de Basketball Amateur) primljena i tadašnja Jugoslavija.

Košarku je u ex Jugoslaviju 1923. godine donio izaslanik Crvenog križa William A. Wieland, koji je na tečajevima održanim u Beogradu upoznao polaznike sa osnovama tehnike, taktike i pravila ove igre. Nakon raspada Jugoslavije Hrvatska kao samostalna i priznata neovisna država započela je svoj košarkaški put u Europi i svijetu, uspješno: OI Barcelona 1992. – bronca, EP Njemačka1993. – bronca, SP Toronto 1994. – bronca, EP Atena 1995. – bronca; muška kadetska reprezentacija 1995. – zlatna medalja na prvenstvu Europe; muška juniorska reprezentacija 1996.  – zlatna medalja na prvenstvu Europe.

Pravila

Košarkaška utakmica podijeljena je na četiri četvrtine od deset minuta – međunarodna košarka ili dvanaest minuta – NBA, što znači da utakmica traje 40 odnosno 48 minuta aktivne igre, dakle one igre koja ne uključuju prekide – zaustavljanje vremena koje produljuje trajanje utakmice (zbog različitih prekršaja ili nepravilnosti u igri). Iz tog razloga utakmice traju otprilike dva sata.

„Veliki odmor“ nakon dvije četvrtine traje petnaest minuta, a „mali odmor“ između dvije četvrtine traje dvije minute. Ako je igra neodlučena nakon četiri četvrtine igra se jedan produžetak od pet minuta. Ako je nakon jednog produžetka utakmica i dalje neodlučena, produžeci se nastavljaju dok se ne dobije pobjednik. Momčadi mijenjaju koševe nakon dvije odigrane četvrtine.

Službena pravila košarkaške igre – 2014

Službeno tumačenja pravila košarkaške igre – 2014

Dimenzije koparkaškog igrališta

Košarkaško igralište

Osnovna pravila košarkaške igre i dimenzije terena

Dimenzije košarkaškog terena iznose:
28 m (dužina) x 15 m (širina) – standardna
29 m (dužina) x 15 metara (širina) – NBA liga
Podloga za igranje mora biti parket.

Linija za tri boda je na udaljenosti od 6.75 m od koša.
Linije na terenu su široke 5 cm. Minimalno 2 m oko terena ne smiju biti nikakve prepreke. Visina dvorane mora biti najmanje 7 metara.

Koš

Dimenzije koša: 3.05 m (visina obruča), 1.2 m (obruč unutar terena); košarkaška tabla: 1.8 m (dužina) x 1.05 m (visina), 0.02 m (debljina)

kosarkaska_tabla_basketball_backboard

Igrači

Pozicije

Uloge igrača na terenu:

organizator igre (point guard,plejmejker, jedinica): organizira napad čitave ekipe kontroliranjem lopte i njenim pravilnim upućivanjem sugraču u prilici;
bek šuter (shooting guard, dvojka): je igrač koji puca prema košu najviše u utakmici i od koga se očekuje uspješno izvršavanje tih šuteva, dok se u odbrani šuter brine za najboljeg protivničkog dalekometnog pucača;
krilo (small forward, trica): je igrač zadužen za ostvarivanje poena dalekometnim šutevima s krila ili probijanjem po krilu prema košu, dok se u odbrani krilo prvenstveno brine za odbrambene skokove i oduzimanja lopti protivnicima, iako ponekad može igrati i aktivniju ulogu u odbrani;
krilni centar (power forward, četvorka): igra napadački, često leđima okrenut prema košu zbog lakšeg primanja lopte od saigrača, dok se u odbrani bori protiv protivničkog krilnog centra (odbrana “čovjek na čovjeka”) ili čuva koš, tj. smješten je ispod koša (u zonskoj odbrani);
centar (center, petica): koristi masu i visinu za zabijanje koševa u napadu, dok u odbrani igra ispod koša s namjerom zaustavljanja prodora protivnika prema košu.