">Povijest - Košarkaški klub Samobor

Povijest

Osvit

Klub KK Samobor osnovan je jos daleke 1974. zahvaljujući velikom zaljubljeniku u sport Samoborcu Slavku Rudolfu. U početku je klub djelovao uglavnom rekreativno. Nije bilo uvjeta ni novaca za nesto više.Ipak ostati će zabilježeno da se organizirano košarka poćela igrati prije već skoro 40 godina.

Počeci KK SamoborUtemeljivačka skupština košarkaškog kluba održana je 10. prosinca 1974. godine u Gimnaziji Samobor. Klub je dobio ime “Osvit” po imenu školskog športskog društva Gimnazije Samobor iz čije je selekcije i potekao. Klub je bio registriran kod Košarkaškog saveza Zagreba i odmah uvršten u Zagrebačku ligu.
Stjecajem okolnosti, na odsluženju vojnog roka u Samoboru bio je poznati košarkaš Srećko Jarić koji je preuzeo trenersku dužnost. Za predsjednika je izabran Slavko Rudolf, koji je bio i inicijator formiranja kluba. U upravni odbor ušli su uglavnom igrači, bivši i tadašnji učenici Gimnazije Samobor. Prve dvije sezone (1975/76. i 1976/77.) klub se natjecao u Zagrebačkoj zoni, a potom u Zagrebačkoj ligi. U tom natjecanju klub je postizao dobre rezultate i u drugoj sezoni pojačan s dva vojnika Hađiburićem i Valjevcom tada među najboljim igračima druge lige bivše Juge, te najboljim strijelcem lige (308 koševa) samoborcem Pavlinom premoćno je osvojio prvenstvo i plasman u Hrvatsku regionalnu ligu (igrali još Šafarić, Bašić, Poljak, Džimbeg, Stanić, Đakovac, Prikratki, Gundić, Leković, Kurešić…). Nažalost zbog pomanjkanja sponzora, velikih troškova tako zahtjevne lige, a i igrački oslabljene ekipe nakon pola sezone odustalo se od tog natjecanja.

Mladost

Sezone 1977/78. pomlađena ekipa samoborskih košarkaša promijenila je ime u Košarkaški klub “Mladost”, te je pod tim imenom započela natjecanja u A skupini Juniorske hrvatske lige. Postignuti su slabiji rezultati i došlo je do stagnacije u radu. Početkom 1981., zahvaljujući Slavku Rudolfu i mladim trenerima Branku Lekoviću i Darku Džimbegu, košarka je ponovo omasovljena, te je u klubu bilo preko 60 aktivnih mladih košarkaša. S izgradnjom športske dvorane dobili su i kvalitetne uvjete za svoj rad. Trenersku dužnost preuzeo je Zdravko Džimbeg, a predsjednikom je postao Dragutin Pazman.

KK Samobor

Godine 1980. klub je opet promijenio ime i od tada igrao pod imenom KK “Samobor”. Za predsjednika je izabran Stjepan Bašić koji je tu dužnost obnašao do 1988. godine. Naslijedio ga je Darko Džimbeg, a dužnost tajnika i trenera preuzeo je njegov brat Zdravko Džimbeg.
Svoj najveći uspjeh klub je postigao 1987. godine probojem juniorske momčadi u Hrvatsku ligu (igrali Smilić, Senjanović, Kalaica, Blagojević, Hrs, Župančić, Kelečić, Šprajc, Mustafić, …, trener Zdravko Džimbeg). Tih je godina imao seniore, juniore, mlađe kadete, kadete, pionire i školu košarke.
Devedesetih godina klub je imao posebno brojan muški i ženski pogon, od najmlađih uzrasta do seniora. Košarkaški klub “Samobor” godinama su vodila braća Darko i Zdravko Džimbeg. 1992. godine na čelo kluba je došao Miroslav Paulić, a njegova tvrtka “Paulić-Labor” bila je glavni sponzor kluba. To je omogućilo znatno kvalitetniji rad.
Pored Zdravka Džimbega, trenersku dužnost obavljali su Ivica Malekin, Davorin Omrčen i Krešimir Ditzs, a nešto kasnije igrač i trener Igor Paulić. Kratko je vrijeme trener bio i Nenad Tišma.
U naredne četiri godine u klubu su djelovale 4 momčadi, a seniorska momčad se natjecala u B1 ligi.
Nažalost, nakon četiri godine blagostanja, tvrtka “Paulić-Labor” raskinula je sponzorski ugovor. Klub se iznova našao u poteškoćama. Trenersku je dužnost opet preuzeo Zdravko Džimbeg, a za predsjednika je bio izabran Ivan Šepl.


Godine 2000. klub se kosolidirao i sa sjajnom ekipom juniora (Špiček, Cvitanović, Vlah, Salopek …, trener Zdravko Džimbeg) ponovio uspjeh generacije iz 1987. plasiravši se u I Hrvatsku regionalnu ligu. Stariji seniori također uvjerljivo bez poraza osvajaju prvenstvo u C1 ligi i vraćaju se u društvo B1 ligaša. Već u sezoni 2002/2003 seniori ostvaruju uz veliku pomoć entuzijasta doktora Plenkovića najveći uspjeh, plasman u A2 Hrvatsku ligu (Močan, Špiček, Cvitanović, Vlah, Osonjački, Pavšek, Marović, Plenković, Mačečević, Ćorić, Kutija, Šuster, Marić, trener Zdravko Džimbeg). Nažalost od natjecanja u A2 ligi se odustalo zbog velikih troškova lige, a većina igrača odlazi u A1 i A2 ligaše što rezultira slabijim rezultatima u B1 ligi. Krajem 2002. za predsjednika kluba dolazi Tišma Nenad, a 2004. Lakić Željko. Sada se sav rad bazira uglavnom na mlađim kategorijama škole košarke, mlađih kadeta i kadeta dok se rad sa juniorima i seniorima baca na sporedni kolosijek. Tako dolazi do nepotrebnog nesporazuma i razdvajanja, ne njihovom krivnjom, seniorske ekipe u novi klub. Početkom 2005. godine pod novim rukovodstvom predsjednika Gorana Dubravčića u klub se vraća seniorska ekipa koja u samo tri godine iz C-1 ulazi u B-1 seniorsku ligu, a zatim pod vodstvom trenera Milan Ličina premoćno os
vaja B-1 ligu i postiže svoj najveći uspjeh ulazak u A-2 ligu u kojoj postaju stabilan drugoligaš. I mlađe kategorije također postižu svoje najveće uspjehe kao npr. kadeti 2010. godine pod vodstvom trenera Marin Sedlara ulaskom u I hrvasku regionalnu ligu za kadete. U 2012 godini klub bilježi svoje najveće uspijehe: sve mlađe ekipe od juniora, kadeta, mlađih kadeta pa do škole košarke 2000′ izborile su igranje u prvim hrvatskim regionalnim ligama centar, a seniori su osvojili CUP Krešimira Ćosića za regiju Centar.

Košarka je u Samoboru našla svoje pobornike i već preko 40 godina djeluje s više ili manje uspjeha. Za postojanje kluba u proteklih 40-ak godina valja odati priznanje svim aktivnim članovima, svim predsjednicima i članovima uprave, svim trenerima, ali posebno i najveće priznanje treba odati Zdravku Džimbegu koji je prošao s klubom sve poteškoće, od uspjeha do “rasula”, pa ponovnog uspjeha. Često je bio osamljen i kao trener, organizator, animator i tajnik. Drugim riječima, bio je i ostao “katica za sve”. Velikom voljom i silnim zalaganjem uspio je sačuvati klub i u tom je njegova veličina i uspjeh. I još nešto: značajka kluba je u tomu da stvara sve selekcije od mladih iz samoborskog podneblja. Klub se od početka opredijelio za sustavni rad s igračima iz vlastitih redova i svi su sigurni da će se za samoborski košarkaški klub još itekako čuti.

 

Napišite komentar